En värdig äldreomsorg
För två år sedan var det en massiv insändarstorm i Borås Tidning från undersköterskor och övrig personal och anhöriga där man vittnade om en orimlig arbetssituation i äldreomsorgen. Flera uppvaktningar gjordes på Vård och äldrenämndens möten och det hela kulminerade i en demonstration i november 2017 som samlade ett stort antal personer. Det man kritiserade var minutscheman grundade på systemet Time Care och att man tvingades ta resurspass. Trots s.k. önskescheman hade man inget inflytande över sitt arbete och schema. Man kunde inte planera sin fritid och arbete varannan helg var tufft. Cheferna lyssnade inte på de som jobbade på golvet. Allt detta innebar stress, både fysisk och psykisk, ledde till ökad sjukfrånvaro och att många sökte sig bort till andra arbeten.
Efter demonstrationen samlade Kommunal till möte på Högskolan 5/12 2017 där ledamöterna i Vård och äldrenämnden närvarade. Alla politikerna bedyrade att de inte hade haft en aning om situationen och att de inte fått några signaler från cheferna inom omsorgen. En utredning tillsattes och Ernst & Young fick uppdraget. Deras utredning bekräftade undersköterskornas uppfattningar på alla punkter.
Hur ser läget ut idag? Har det skett några förbättringar? Nu kommer nya insändare och artiklar till Borås Tidning om den dåliga arbetssituationen. Sjuktalen ökar, stressen kvarstår och minutjakten är än värre.
Den som blir gammal och sjuk har rätt att vänta sig en bra omsorg och ett gott liv även under sina sista år.
Den som arbetar i omsorgen har rätt till bra villkor och en arbetsbelastning som man orkar med under ett helt arbetsliv.
Åtgärder
Öka grundbemanningen: En förutsättning för att skapa drägliga arbetsförhållanden är att grundbemanningen ökar. Det är behoven som ska styra och inte budgeten.
Avskaffa minutscheman i äldreomsorgen: För att kunna tillgodose de behov som en vårdtagare har och som kan variera från dag till dag behövs luft i scheman.
Arbete var tredje helg
Avskaffa resurspassen
Ge personalen inflytande över arbete och schema: Det är hos personalen som arbetar direkt med vårdtagarna som kunskapen finns om vilka behoven är. Det är de som ser behoven, vilken tid som behövs. Det är också de som bäst ser hur deras egna scheman kan samordnas i en helhet till allas fördel.