Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Sovmorgon för högstadie och gymnasieelever

Sammanfattning

Skolan borde börja senare för gymnasie- och högstadieelever då tonåringar enligt forskning har en annan sömncykel och då kommer prestera bättre i skolan.

Beskrivning

Vi hade gärna velat att skolan för högstadieelever och gymnasieelever börja senare vid kl 09:00 eller 10:00 varje dag. Detta anser vi eftersom att tonåringar har andra sömncykler än vad yngre barn har. Yngre barn är mer morgonpigga och är mycket mer kapabla att gå upp tidigare och gå i skolan klockan 8.00 till 14.00. Denna fakta kommer från organisationen CDC (Center for Disease and prevention)

Fördelarna med att få tonåringar att börja senare är att de kan sova ut. Detta leder till att de kan koncentrera sig bättre i skolan, vilket i sin tur leder till att resultaten i skolan kommer att bli bättre. Man har mer tid på morgonen till att till exempel göra frukost i lugn och ro och inte behöva stressa. Högstadie- och gymnasieelever skulle då kunna sluta någon timme senare för att fortfarande få in alla timmar som vardera kurs ska ha.

Klara Nilsson, Ludvig Apelqvist, Elina Klehr med flera

Kommentarer

Åse Waldén 2022-03-03
Jag håller med om att skolan borde börja senare, men detta skulle vara för alla årskurser. De barn som ska pendla in till Borås från ytterområdena Ex, dalsjöfors, Fristad mm måste åka tidigt för att hinna till skolan och bor man dessutom utanför Fristad så som jag gör i Gingri är det ännu värre. Barnen ska först gå ca 45 min till Fristad, för att kunna ta bussen in till Borås. Det innebär att att de får gå upp runt klockan 5,00 för att göra sig iordning och hinna till skolan kl 8,00. Så tidigt behöver inte ens alla vuxna gå upp.